Meny Stäng

Naturens läkande kraft

Jag har förmånen att hålla föreläsningar om det här spännande ämnet. Vilka som lyssnar varierar stort vilket är fantastiskt givande för mig som föredragshållare, då jag ständigt möts av nya frågeställningar från åhörarna. Gemensamt för alla föreläsningar är att alla åhörare känner igen sig till stor eller liten skala. Alla har vi någon gång känt oss stressade, och alla har vi något minne av en stund i naturen, då världen runt oss suddats ut och lugnet i nuet fått råda. Kanske är minnet nytt, kanske är det ett från barndomen.

Ämnet psykisk ohälsa är idag vida känt, och alla har vi någon eller några i vår närhet som lider av detta, eller kanske känner vi av det själva. Länge har detta ämne varit hårt tabubelagt, men tack och lov har vi på senare år kunnat se en förändring. Allt fler vågar prata om sitt mående, och allt fler vågar söka vård. Det har tyvärr lett till att vården inte har möjlighet att direkt hantera alla förfrågningarna, och vårdköerna är långa. Då är det bra att kunna ta till naturen som en del i sitt vardagliga välmående.

Att använda sig av naturen som terapi är ingen ny vetenskap. Den första nedtecknade läkaren som ordinerade skogspromenader som del i behandlingen var Hippokrates, som levde och verkade på ön Kos i Grekland ca år 460-370 fkr. Att denna praktik försvann i den västerländska världen har mycket att göra med de framsteg som gjordes inom medicinframställning inklusive upptäckten av bakterier.

Nu forskas det mycket på just mående och vilken påverkan naturen har på sinnet. Det finns många olika frågeställningar som utgång här och det forskas både på rent psykisk påverkan men även rent fysisk. I Sverige har vi bland annat forskningen på SLU vid Alnarp, där det forskas på trädgårdens betydelse för den psykiska hälsan. I Japan forskas det på kroppens reaktion, både fysisk och psykisk, på Shinrin yoku – skogsbad.
Forskare i USA tittar på hur kroppen reagerar på jordning, dvs, människans kropp i rå kontakt med marken. Att gå barfota helt enkelt.
Ännu fler forskningsprojekt och studier där grunden är människans kontakt med naturen, görs över hela världen, och nya spännande rapporter kommer ut hela tiden.

Mitt bästa och enklaste tips för att hjälpa sinnet att lugna ned sig, är att ta en promenad i naturen. Det kan vara i en park, eller en skog, eller den egna trädgården. Det går att göra i alla årstider och alla väder. Gå långsamt och medvetet. Ta in ett intryck i taget. Börja med att titta på trädens bark. Låt hjärnan sysselsätta sig till fullo med att se ådringen i barken. Kanske är det en björk med flagande bark, kanske är det en bok med slät stam, eller kanske en tall eller ek, som har riktigt rustik stam. Låt ett intryck i taget fylla hela sinnet. Andas lungt genom näsan. Känn dofter, hör naturens ljud.
Detta är mindfulnes. Att uppfyllas av nuet utan att tankarna får lov att rusa iväg till nästa åtagande. Det är svårt i början, och ibland känns det som om det inte finns tid till detta lugn, men jag kan garantera att du har 5 minuter om dagen att avsätta till det här. Har du inte möjlighet att komma ut i naturen, så titta på en krukväxt, eller tänd ett ljus och fokusera på lågan som flämtar. Kanske vätter något av dina fönster ut mot en plats där du ser träd eller buskar?

Naturens läkande kraft, Trädgårdsterapi, Grön rehab, Skogsbad, Jordning
Kärt barn har många namn. Allt är baserat i samma slutsats. Vi är djur födda att leva och bo i naturen. När vi avskärmar oss från den i våra betongstäder, så börjar vi må sämre, både psykiskt och fysiskt.

Ämnet är stort och brett och mycket intressant.
Vill du höra på en av mina föreläsningar? Titta in under fliken ”Föreläsningar” här ovan för att se kommande datum. Vill du själv boka in ett tillfälle så kontakta mig direkt för bokning.

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *