Hösten är här och långsamt byter naturen färg från grönt till gult orange och rött. Att vissa höstar ger oss rödare löv än andra vet vi, men det kanske inte är lika känt varför det blir så.
Träd börjar sin höstinlagring av näringsämnen när dagarna blir kortare. Det har inte så mycket med temperaturen att göra, utan det är ljuset som styr. När vi ser löven börja gulna, så har processen pågått ett tag. Hur lång tid det tar från start till lövfällning har däremot med kyla att göra. Men vi går för fort fram. Låt oss börja med att titta på varför träden ändrar färg.
Det gröna pigmentet i löv är klorofyll. Det skapas med hjälp av fotosyntesen, som är en komplex process där växter i samverkan med sol och jordbakterier skapar näring i form av främst kväve. Den här processen är mycket energikrävande. Alltså vill träden gärna ta tillvara på så mycket klorofyll som möjligt.
När dagarna blir kortare indikerar det att viloperiod är på ingång. Trädet signalerar ”dags att samla näring för vintern” och börjar suga kvävet tillbaka ner mot rötterna.
När detta händer, så framträder de gula och orangea färgerna i löven. Detta är karotenoider, samma ämne som ger morötterna sin orangea färg, och finns naturligt i löven under hela säsongen, men det är först när klorofyllet långsamt försvinner, som vi kan se dem.
Men det röda då? Den röda färgen finns inte naturligt i löven, utan skapas under hösten. Ämnet som skapas heter antocyaniner. Solljus kan vara dödligt för växterna under den här känsliga inlagringsprocessen, och antocyaninerna fungerar som lövens solskyddsfaktor. Det här går att se tydligt om du tittar på ett träd som träffas av solen på ena sidan men inte den andra. Då är det rött i det solkyssta partiet, men gul/orange på det skuggade. Det har alltså inte, som man tidigare trott, att göra med kyla, utan med hur solig hösten är.
Att det kan se ut som om kylan triggar de röda tonerna är däremot inte så underligt. Soliga höstar bjuder ofta på kall hög luft.
Nu finns det ju inga regler utan undantag, framförallt i naturen, så i våra trädgårdar finns det mycket vi kan göra för att få in röda färger under hösten. Det finns många olika buskar och träd som naturligt bjuder på en sprakande röd färg, helt frånsett ovanstående process. De är ofta tydligt marknadsförda med ”garanterat röd höstfärg” och liknande, så de brukar vara lätta att hitta. Sen finns det ju även växter som har röda blad under hela säsongen. Även på dessa växter kan man se att de blir rödare ju soligare de är placerade. Ofta har de även en starkt röd höstfärg.
Att det finns växter som bjuder på sprakande röd färg i våra trädgårdar, kan vi till mångt och mycket tacka växtförädlingen för. När en växt förädlas, så väljer man hela tiden olika egenskaper att framhäva, och tillslut, här pratar vi många års förädlingsarbete, har man en produkt som kan leverera just de egenskaper man varit ute efter. Som exempel på vad som kan åstadkommas via växtförädling, kan vi titta på kål. All den kål vi äter, alla olika varianter, kommer från samma grundplanta. Alltså är vitkål, blomkål, broccoli, brysselkål osv, alla förädlade från en kålsort, vald med omsorg för sina egenskaper under lång tid.
Vill du ha in mer höstfärger i din trädgård, men vet inte riktigt hur du ska göra? Hör av dig så bokar vi in en rådgivning, så hjälper jag dig med ett växtval som passar just dina önskemål och förutsättningarna i din trädgård.
Varma kramar
Malin