Så står du där och tittar ut över din allra första trädgård. Kanske är det första gången du ens haft tillgång till trädgård.
Just i det här inlägget utgår jag ifrån att du inte haft det, att du aldrig har behövt veta vad som är ogräs och inte, att du aldrig har hållit i en gräsklippare eller häcksax. Och när du står där i din nya trädgård helt ny på detta, så kan det kännas överväldigande och lite otäckt. Precis som med alla saker vi ställs inför i livet, som är helt nya och där vi behöver lära oss helt nya begrepp och helt nya redskap finns det hur mycket som helst att lära sig.
När det gäller trädgård så kommer du snabbt märka att de allra flesta du kommer i kontakt med, förutsätter att du vet allt redan. Det kan gälla växtköp i plantskolan, redskapsköp i redskapsavdelningen eller jordsäckar på jordavdelningen.
Nu är ju verkligheten inte så enkel att du automatiskt vet allt bara för att du är nybliven innehavare av en trädgård, och därför ska jag nu försöka reda ut begreppen på ett så enkelt sätt som möjligt.
Vi börjar med det där som man ofta får höra när man skaffat trädgård.
”Första året ska du bara observera och inte göra stora förändringar”
Att vänta en hel växtsäsong med att göra förändringar handlar om att se vilka växter som växer fram. Många växter syns inte förrän precis under sin säsong, som tex vårblommor. De kommer upp och blommar vackert under tidig vår, för att sedan vissna ner och inte synas alls förrän året därpå. Så om du får tillgång till din trädgård under sommar eller höst, så vet du inte vilka vårblommor som växer fram och riskerar därför att gräva upp dem om du sätter igång med grävprojekt.
Du ser också vilka växter som redan finns och vilka av dessa som sprider sig ohämmat. Du hinner göra dig en uppfattning om vad du själv uppskattar av det som växer i trädgården, så att du framöver kan välja växter som du gillar och som du vet trivs.
Förutom att se vilka växter som finns på platsen handlar det även om att bo in sig. Se hur du väljer att använda trädgården, vart du gärna sitter, om det finns platser du inte använder alls. Du lär dig hur vinden sveper över ytan, om det finns blåshål eller ställen där det alltid är stilla, du ser hur sol och skugga rör sig och lär dig i vilket väderstreck din tomt är placerad. Alla de sakerna är av stor vikt när det gäller att välja växter och sittplatser framöver.
När det gäller att vänta en växtsäsong så finns det såklart undantag. Kanske är din trädgård helt nyanlagd invid ett nybyggt hus. Då kommer det inte att växa fram gamla skatter, men det kan ändå vara klokt att vänta med att välja växter och sittplatser tills du vet mer om läget i form av vind, sol, skugga och regn.
En helt nyanlagd tomt innehåller oftast någon form av altanplats, en gräsmatta samt en inhägnad av något slag. Det kan vara häckväxter eller staket.
Att vänta ett helt år med att göra förändringar till detta kan kännas onödigt långt. Jag rekommenderar att du ändå väntar någon eller några månader, så du vet hur mycket tid och lust du har till att sköta mer än de grönytor du nu har.
Vilka redskap behöver du ha?
Här är ett förslag på redskap att skaffa i första läget:
Gräsklippare
Sekatör
Spade
Ogräsjärn
Har du dessa så klarar du dig länge. Vilken sort du väljer spelar mindre roll, det ska vara något du känner dig bekväm med. Ganska fort kommer du märka att trädgårdsredskap är en materialsport. Det finns oändligt många olika varianter, vissa bättre än andra och hållbarheten varierar kraftigt.
Ett tips är att köpa redskap som går att underhålla. En gräsklippare och en sekatör bör ha slipbara blad så att du inte behöver köpa nytt för varje säsong. En spade ska vara stadig och gärna i rostfritt stål, likaså ogräsjärnet. Jag håller mig borta från verktyg som är i plast eller har glada färger och blommor på sig. De är ofta framtagna för att tilltala oss estetiskt, men har inte så bra hållbarhet.
”Skaffa en design innan du gör några förändringar”
Detta kan du ta med en nypa salt. Det finns inget som säger att du behöver rita upp en design över din trädgård eller att du ska betala någon för att göra det åt dig. En sak som är bra att göra är dock att ha en klar tanke över hur du vill använda ytan.
Du behöver vara ärlig mot dig själv när det gäller antal timmar du har att lägga på att jobba i din trädgård och hur mycket tid du vill ha till att bara vara i den.
Har du en nyanlagd trädgård, så är mitt råd att börja smått.
Har du en gammal trädgård där det redan finns mängder med rabatter och sittplatser, små krypin och vindlande grusgångar, men känner att du inte hinner med och inte trivs med allt jobb? Ta bort! Det är helt ok att ändra en yta även om den tidigare ägaren lagt många timmar på den. Har du en rabatt du inte hinner med? Ge bort växterna och så gräs. Det är ok. Huvudsaken är ju att du vill vara i din trädgård.
Mitt bästa tips!
Gör upp en skötselplan.
Se till att du har ett schema över vad som ska göras när i din trädgård, gärna löpande, så blir det inte så överväldigande när allt är övervuxet.
Det behöver inte ta mer än 10 min per dag.
Gräsklippning en dag, rensning av plattor en dag osv.
Läs gärna mitt blogginlägg ang hur jag har lagt upp min plan för min egen trädgård, och anpassa efter dina förutsättningar
Jag hoppa du blev något hjälpt av detta
I framtiden kommer jag att skriva fler inlägg riktat till nybörjare, så håll utkik!
Har du något ämne du önska att jag tar upp? Skriv en kommentar här nedan!
Varma kramar
Malin