Vinterförvaring av dahlior

Att få dahlior att överleva vintern kan vara knepigt i vårt klimat. Lämnas de i jorden är det ingen garanti att de överlever. De faller lätt offer för kalla temperaturer, eller längre söder ut, för mycket fukt som får dem att ruttna.
Säkraste sättet att övervintra dahlior är därför att gräva upp knölarna och förvara dessa mörkt och frostfritt.

När är det då dags att ta upp dem?
Optimalt är ifall den första frosten har hunnit ta död på bladverket. Det syns tydligt, bladverket blir svart i topparna, eller hela plantan om frosten varit hård.
Detta signalerar vila till knölarna, och de kommer naturligt att gå ner i vila istället för att försöka skjuta nya skott.

Att ta upp knölarna är så enkelt som att gräva försiktigt och vicka loss dem ur jorden. Klipp bort alla stjälkar, men lämna tillräckligt för att få ett bra grepp om när du drar upp knölarna ur jorden.

Jag brukar spola bort så mycket jord jag kan från knölarna i de här läget. Det gör jag för att kunna inspektera dem ordentligt. Jag tittar efter skadade knölar, början till förruttnelse och eventuella sjukdomar. Om du missar en skadad knöl kan den börja ruttna under förvaringen, vilket lätt sprider sig till resterande knölar i samma förvaringsutrymme.

Efter att jag sköljt av knölarna och klippt bort eventuella skador, behöver de torka innan jag lägger dem i förvaringsutrymmet. Jag vill se att sårytor efter klipp läker över helt, så jag är säker på att det inte blir ett bekymmer under vintern. Vid det här tillfället är det också perfekt att dela på knölarna om du vill. Ibland har beståndet blivit så stort att det inte går ner i påsarna, och då är det läge att dela. Annars delar jag oftast på knölarna på våren, några dagar före plantering. Vilket som går jättebra.

Var ska de förvaras?
Enligt rekommendationer ska knölarna förvaras mörkt, vid temperaturer mellan 4-8+ grader celsius, och ha en luftfuktighet mellan 60-80%.
Själv har jag ingen möjlighet att följa dessa rekommendationer, men det har gått bra ändå.
Jag förvarar mina i ett mörkt källarförråd, som i sig inte är isolerat, men som sällan blir kallare än 10+.
Värt att tänka på när du väljer förvaringsplats, är att det gärna ska vara säkrat mot gnagare. Knölarna är goda, och om möss eller råttor hittar dem har de snart ätits upp.

Hur ska de förvaras?
Det finns många olika varianter på detta att testa. Själv använder jag papperspåsar, närmare bestämt matavfallspåsar som jag ser till att hålla stängda. Det är perfekt att skriva sortnamnet direkt på påsen. Då jag vet att fuktigheten håller sig lagom hög i mitt förråd när jag förvarar knölarna så här, så tillsätter jag ingenting i påsarna. Om du vet med dig att platsen du kommer förvara knölarna på är torr, kan det vara bra att se till att det finns fuktighet runt dem genom att packa dem i tex fuktad vermiculit, halmströ, eller sand/såjord.

Om du förvarar alla knölar tillsammans men ändå vill hålla koll på sortnamnen, går det fint att skriva med märkpenna direkt på knölarna. Då är du säker på att namnlappar inte slinker iväg, blandas ihop eller försvinner under förvaringen.

Har du någon annan metod när det gäller vinterförvaring? Dela gärna med dig i kommentarsfältet, så vi alla kan lära oss av varandra!

Lycka till med vinterförvaringen!

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *