Snödroppe

Det är ett härligt tidigt vårtecken när snödroppen, som nog är vår tidigaste vårlök, börjar titta upp. Vissa år så tidigt som i januari här i zon 1. Nu har vi ofta en vinterperiod med kyla och snö att vänta under februari eller mars, men det finns ingen anledning till att oroa sig för snödroppen. Det är en tuffing och även fast det kan se ut som om den gett upp när kyla och snö kommer, så väntar den bara på varmare tider, då den glatt reser sig upp igen och njuter av solskenet.

Galanthus nivalis är nog den art som är vanligast i våra trädgårdar. Den har funnits länge i Sverige, men kommer ursprungligen från centraleuropa. Man tror att löken kom till sverige redan under 1400 talet, men det är svårt att säga exakt. Linné namngav växten år 1735. Det finns runt 20 kända arter av snödroppen, och otaliga sortnamn. Många är hybrider som har korsats och odlats fram för sina olika utseenden och egenskaper. Om du inte har vänt på en snödroppsblomma och tittat på den ordentligt någon gång, så rekommenderar jag varmt att du gör det den här säsongen. Snödroppen är fantastiskt vacker där under de hängande kronbladen.

När vi pratar om vårlökar så tänker vi ofta på att de ska planteras i sitt lökstadie under hösten för att få en köldperiod och sedan blomma vackert kommande vår.
Det finns snödroppslökar tillgängliga i handeln, men snödroppen är inte bara vacker utan också en primadonna, som inte vill växa var som helst.
För bästa resultat rekommenderas istället att de planteras gröna, dvs med bladverket kvar, direkt efter blomning. Om du har ett snödroppsbestånd som du vill föröka kan du gräva upp en klump, dela försiktigt för att sedan återplantera och på så sätt öka området där de växer.

Här i min trädgård frösprider sig snödroppen och tittar upp lite här och där. Det gör ingenting alls, jag älskar att se dem på våren. Gissningsvis är det myror som hjälper till med spridningen då snödroppens frön lockar till sig myror, som sedan bär iväg med dem till olika platser i trädgården. Bestånden förökar sig även med sidolökar, vilket gör att de ofta lätt går att dela för omplantering när de etablerat sig några år.

Snödroppe, Galanthus nivalis blir 10-20 cm hög och trivs i sol till halvskugga. Perfekt för ängsmarker då den mår bäst av att få vissna ner ordentligt så lökarna kan tillgodogöra sig näringen från blomningstiden. Varje lök producerar två blad och en blomstjälk. Blomstjälken är kal, dvs inga blad växer ut från stjälken där blomman har ett hängande växtsätt.
Blomman i sig består av sex hylleblad. De tre yttersta är vita och ovalformade och skyddar de inre kortare bladen, som är vita med en U eller V formad grön fläck på yttersta delen.

Blomman utsöndrar en stark honungsliknande doft för att locka till sig pollinerare, och är med sin tidiga blomning ett viktigt inslag för de nyvakna insekterna som är på jakt efter mat. Om du plockar in snödroppar och ställer i vatten kan du också njuta av den söta doften.

Det finns en uppsjö olika sorter att välja på när det gäller snödroppar. Många samlar på de olika arterna och sorterna. Faktist så många att de gett sig själva ett namn. Om du samlar på snödroppar är du en Galantofil.
Alla sorters snödroppar är vackra på sitt eget sätt, men ska du plantera dem för att du vill gynna de tidiga pollinerarna, så ska du undvika de dubbla varianterna. Detta gäller i stort sett alla växter. En dubbel blomma är en blomma där ståndare och pistiller blivit missbildade och istället växer fram som kronblad. I dessa finns ingen nektar att hämta. De kommer heller inte att föröka sig lika pålitligt då växten är steril och inte sätter frö, utan förlitar sig på att producera sidolökar.

Jag är ingen Galantofil. Jag har inte ens koll på vad för art eller sort det är jag har i trädgården, men det behöver man ju inte veta för att kunna njuta av vårtecknen och den allra tidigaste blomningen.

Om du inte redan har snödroppar i din trädgård, och bor i en zon där de trivs, så rekommenderar jag verkligen att plantera in några. Både för din och naturens skull.

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *