Observationer i vårträdgården

April månad har i år bjudit på både sommarvärme och gråkalla dagar här i odlingszon 1. Kanske kan vi kalla det för aprilväder, även fast snö och frost lyst med sin frånvaro.

Våren är tidig i år. Jag vill påstå att den är minst en vecka, kanske två, tidigare än normalt. Om det finns något som kan kallas normalt nu mera.

Vårens ankomst är för mig en flytande gräns. Jag baserar den helt och hållet på vad som blommar och när. Den meterologiska våren är en mer precis uträkning och hänger på dygnets medeltemperatur, men för mig som jobbar dagligen i trädgårdar, lägger jag större vikt vid vad jag kan se, för att avgöra vilka sysslor det är dags att utföra.

Här hemma blommar körsbärsträdet i skrivande stund. I vanliga fall slår det ut runt den 1a maj och står ofta fortfarande i blom på sonens födelsedag den 10:e. I år kommer det vara överblommat vid den tiden. Tulpanerna är även de i blom, vilket inte brukar inträffa förrän i maj, och mina allium har redan stora knoppar.

Snigelsaxen har också fått arbeta. Senast imorse fick den öva på 12 små rackare, som definitivt hittat och ätit upp mina utplanterade spenatplantor. (jag har fler på gång, men de får stanna i växthuset ett tag till)
Experterna lovar ett år med färre sniglar, vilket låter mycket trevligt, men jag väntar och ser. Det hänger mycket på att vara effektiv med bekämpningen nu i tidigt stadium, så att det går att hålla populationen under någon sorts kontroll.

Ett varv på ägorna visar också att kirskålen smygande har övertagit ytterligare en rabatt. Jag lägger till en syssla på årets att göra lista och vandrar vidare. Fler vinnare finns i trädgården efter den milda vintern. Växter som inte alltid övervintrar visar tillväxt, och många perenner växer kraftigt. Växter som förra året kämpade hårt mot tidiga snigelattacker växer nu starkt och med förnyad kraft. Rabatterna är fyllda av fröplantor från de mer effektiva fröspridarna, här hos mig är det massor av miniplantor som dyker upp. Julrosor, kaukasisk förjätmigej, stjärnflocka, grekvädd, pipört och akleja, för att nämna några. En del får stå kvar där de hamnat, andra behöver gallras eller flyttas. Under den tidiga våren har jag observerat att många tidiga lökväxter också spridit sig på egen hand. Främst gäller det snödropparna som dyker upp på nya ställen både här och där i trädgården, men även krokus och vissa tulpaner har hoppat runt. Det beror på att jag aldrig klipper bort vissnade blommor. Jag låter de som vill gå i frö så att de med vindens och fåglarnas hjälp, kan hitta nya platser att bo på.

Ett av mina projekt den här säsongen, är att göra om rabatten vid dammen.
Här har det dykt upp lite väl många ovälkomna tillskott.

Förutom att rabatten snart helt har tagits över av kirskål, så växer här också små rotplantor från en tidigare bortgrävd syrén, fröplantor av gullregn från trädet invid rabatten, och otaliga tistlar som tränger ut de växter jag en gång planterat här.
Det kommer att bli en helrenovering av den här rabatten. Alla växter kommer att tas upp och flyttas, allt jag inte vill ha kvar kommer att grävas upp och förhoppningsvis får jag bort merparten av alla kirskålsrötter.
När det är klart är min tanke att anlägga en insektsvänlig oas. Jag vill uppmuntra djur och insekter att flytta in i trädgården, och här vid dammen är ett perfekt läge.

Alla dessa vårtecken talar också om för mig att det är dags att starta upp årets skötselschema. En dag per område i trädgården, och helgen fri för olika projekt. Det är ett system som fungerar perfekt för min del och jag kan verkligen rekommendera det.

Oavsett var du befinner dig och hur långt våren kommit hos dig, hoppas jag att du hinner njuta av sol och vårfärger under den här korta härliga årstiden.

Varma kramar
Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *